Németh Tamás - irodavezető
Telefon: +36-70/522-19-99
2018, február, 20

Infoausztria.com

InfoAusztria.com -

 

  

Az oldalt üzemelteti: IGR Iroda Magyarország Kft

Családi pótlék igénylés

Családi pótlék igénylés Ausztriában

Fontos változások az osztrák családi pótlék igényléséről 2018-tól!!

Igényelje amíg nem késő!!

Ahol a járulékot fizeti valaki, ott jogosult az ellátásra – ezzel utasította el az Európai Bizottság szociális és munkaügyért felelős tagja az új bécsi kormánynak azt a javaslatát, hogy az Ausztriában dolgozó kelet-közép-európaiak saját országukban élő gyerekeinek alacsonyabb családi pótlékot biztosítsanak. Maryanne Thyssen budapesti tárgyalásait követően elmondta: ilyen típusú indexálás nem szerepel az Európai Bizottság javaslatai között sem.

Azoknak azonban csalódni kell, akik azt várják, hogy a brüsszeli testület közbelép, mielőtt az osztrákok csökkentik a magyar dolgozóknak kiutalt juttatást. „A jelenleg az osztrák parlament előtt levő javaslat elfogadása esetén megvizsgáljuk azt, és ha nem felel meg az uniós szabályoknak, annak megfelelően reagálunk” – mondta a hvg.hu kérdésére a főbiztos.

Thyssen egyébként tavaly Budapesten hasonló véleményt fogalmazott meg az indexálással kapcsolatban, amelyet nem az osztrákok vetettek fel egyedül, de a bécsi kormány az első, amely valóban meglépheti ezt. Akkori nyilatkozata alapján arra lehet számítani, hogy kötelezettségszegési eljárás indul, amely akár az Európai Bíróságig is eljuthat. Kérdés, ez mennyi ideig tart majd, és ha a bíróság megsemmisíti az osztrák szabályozást, az elveszett pénzt visszakaphatják-e az érintettek.

 Forrás: HVG

Az igénylés feltételei: A gyermek(ek)kel közös háztartás. A családi pótlékra az anya jogosult, de lemondhat jogosultságáról az apa javára. A családi pótlékot Ausztriában alapesetben addig folyósítják, amíg a gyermek el nem éri a 19 éves kort. Abban az esetben azonban, ha a gyermek felsőoktatási intézményben tanul (hallgatói jogviszonnyal rendelkezik), szakképzésben vagy továbbképzésben vesz részt, 24 éves korának eléréséig jogosult a család a juttatásra. A jogosultsághoz eleget kell tenni bizonyos tanulmányi feltételeknek, illetve amennyiben a hallgató tanulmányai alatt dolgozik, éves adóköteles jövedelme nem haladhatja meg a 9000 eurót.

 

A családi pótlék összege a gyermekek életkorától és számától függően változik:

Családi pótlék alapösszege az életkor függvényében (2016)
életkor családi pótlék összege
0-3 éves 109 €uro
3-10 éves 117 €uro
10-19 éves 136 €uro
19-26 éves 159 €uro

A gyermekek számát tekintve: a második gyermek után havi 13 €uróval, a harmadik gyermek után 50 €uróval, a negyedik és minden további gyermek után fejenként 50 euróval nő a juttatás összege.

Ennek értelmében az alapösszeghez havonta hozzá kell adni:

  • két gyermek esetén: 13 €urót
  • három gyermek esetén: 50 €urót
  • négy gyermek esetén: 102 €urót
  • öt gyermek esetén: 154 €urót

A fogyatékkal élő gyermekekre ezen felül 150 €uró kiegészítő családi pótlék is jár.